Válassz nyelvet!

English French German Italian Portuguese Russian Spanish Hungarian

Névnap

Ma 2018. március 24., szombat, Gábor és Karina napja van. Holnap Irén és Írisz napja lesz.

Látogatók száma

142983
MaMa31
TegnapTegnap77
Ezen a hétenEzen a héten263
Ebben a hónapbanEbben a hónapban836
ÖsszesenÖsszesen142983
Magamról PDF  | Nyomtatás |  E-mail
Írta: Horrváth Attila   
2010. május 18. kedd, 22:28

1964-ben születtem, Szombathelyen. 7 éves koromtól tanulok hegedülni. Az alapokat Sándor Jánostól, Bognár Györgytől és Hodász Istvántól tanultam a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában.

A középiskolás évek alatt egyáltalán nem zenéltem, de ekkor, 17 éves koromban kezdtem el táncolni előbb a szombathelyi főiskola táncegyüttesében (Antal László) később az Ungarescában (Horváth János). Tagja voltam a szombathelyi Néptáncműhelynek (Parais István) is.

Akkoriban a szombathelyi táncházakban a Figurás zenekar muzsikált. Egyik alkalommal megbetegedett a kontrásuk. A prímás, Juranics Zsolt (később az Állami Népi Együttes prímása) tudta, hogy én hegedültem régebben. Kezembe nyomott egy hegedűt, megmutatott egy-két akkordot, majd beállítottak kontrázni. Később eljártam hozzá egy-két alkalommal, de sajnos már nem maradt sokáig Szombathelyen. A széki négyes vonását még megmutatta és adott egy akkord-táblázatot. Onnantól egyedül tanultam tovább. Egy év után szólt Antal László, aki akkor népművelő volt, hogy az MMIK-ban összeállt egy csapat, nincs kontrásuk, nincs-e kedvem beszállni. Ez volt az első zenekarom, a Kópic együttes.


A képen Antal László bőgőzik, Kocsis Csaba a prímás, én a jobb szélen kontrázok.

A zenekar vezetője Németh Tamás volt, aki dudán és bőgőn is játszott. A kép kb. 1983-ban készülhetett. Ekkoriban "civilben" előbb teherautósofőr, majd újságkihordó voltam.

Aztán egy évre bevonultam tüzérnek. Mire leszereltem, már a Kópic megszűnt: közben új tagok, főiskolások kerültek a zenekarba, ami egy idő után a Boglya nevet vette fel. Katonaság után én is főiskolás lettem ének-népművelés szakon. Ekkor csatlakoztam a Boglyához.


A képen Temes Zsolt és  Baa Rozália (ma Földesi Jánosné) prímás,  én, mint kontrás, valamint Földesi János bőgős.
Hosszabb ideig a zenekar tagja volt még Keszey Tivadar kontrás.

Az első években többször voltunk a jászberényi népzenei táborokban, ahol elsősorban Pumától (Fekete Antal) tanultam kontrázni.

A Boglyával többnyire saját táncházunkban ill, főiskolás bulikon muzsikáltunk, de rendszeresen kísértük a kanizsai Dél-Zala (Pap László), a soproni Ürmös (Varga János), és a kőszegi Kőszeg (Gerlecz László) táncegyütteseket is.

1986 táján kezdtem el ismét hegedülni, most már népzenét. Mosonmagyaróvárra és Győrbe jártam tanulni, ahol ekkoriban folyt a "C" kategóriás táncház-zenész tanfolyam. Itt Virágvölgyi Márta volt a tanárom.

Közben mint tanár is "debütáltam". Kocsis Zsoltot kezdtem el tanítani kontrázni, akivel, miután a Boglyából kiváltam, 1988-ban megalakítottuk a Sárgaföld zenekart. Bőgősnek Juhász Gábort sikerült megnyerni, akit még táncos koromból ismertem. Neki szintén én mutattam meg az első hangokat.


A képen Juhász Gábor, Kocsis Zsolt és jómagam.

1988-ban Rábapatyon vállaltam napközis-tanári állást. Egy évre oda is költöztem. A próbákat nálam tartottuk. Ekkoriban többször játszottam a sárvári Regös együttesben és a győri Rakonca zenekarban is. Utóbbival később Kanadába is eljutottunk.

1989-ben visszakerültem Szombathelyre. Megnősültem. Ebben az évben népművelőként helyezkedtem el.

1990-ben a zenekar főállásba az Ungarescához szerződött. Ekkor még a Kőszeg Táncegyüttest és a Zalai Táncegyüttes utánpótlás csoportját is kísértük. Ezt Sepsi István (Sisi) vezette. Itt táncolt ekkoriban Fitos Dezső és Hajdú Flórián is (ma Honvéd Táncszínház).

1991 februárjától kezdtem népzenét tanítani a zalaegerszegi Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskolában, ahol 2012 augusztusáig tanítottam.

1992-től már nem csak a Zalai Táncegyüttes utánpótlását kísértük, hanem a nagy együttest is. Ekkortájt Csiszár József (Csiszi) volt a vezetőjük.

Kocsis Zsolttal ekkor sem álltunk le a tanulással. Többször megfordultunk a jászberényi népzenei táborokban, ahol Virágvölgyi Mártától és Halmos Bélától tanultam. Beiratkoztam az Óbudai Zeneiskolába is, ahol Ökrös Csaba volt a tanárom, de néha egy-egy széki dallamra benéztem Csoóri Sándorhoz is.

1993 táján a Sárgaföld zenekar neve Jurta zenekar lett. Ez már nem egy állandó felállást jelentett, hanem egy változó összetételű zenekart. Sokan megfordultak a Jurtában. Horváth Károly és Kovács Péter (volt tanítványom) Zalaegerszegről, Jagudits Balázs Győrből, Tanai Péter Nyalkáról, de Kocsis Zsolt is visszajárt egy darabig. Ez volt a zenekar legaktívabb korszaka. Nagyon sok nyugat-dunántúli táncegyüttest kísértünk ekkor. A teljesség igénye nélkü: Kőszeg Táncegyüttes (később Szökős Táncegyüttes), Zalai Táncegyüttes, Rába Táncegyüttes, Ürmös Táncegyüttes (Sopron), Kurázsi és Bakony Táncegyüttes (Veszprém), Őriszigeti Táncegyüttes (Ausztria) stb.


A képen tőlem jobbra Jagudits Balázs kontrázik, Kovács Péter bőgőzik.

A 90-es években Lendván is tanítottam népzenét.

1996 és 2000 között elvégeztem a Nyíregyházi Főiskola népzene szakját.
2000-től a Jurta zenekar többnyire a Horváth Attila-hegedű, Orsós Tamás-brácsa, koboz és Domonkos Balázs-bőgő, ütőgardon, dob felállásban játszott.


2000 és 2006 között a Magyar Táncművészeti Főiskola szombathelyi kihelyezett tagozatán népzenei ismereteket is oktattam.

2002-től 2007-ig a lenti Kerka AMI-ban, majd 2007-től 2010-ig az Őrségi Kistérségi AMI-ban is tanítottam népzenét.

2009. szeptemberétől az Óbudai Népzenei Iskolában, novemberétől pedig a karádi Horváth János AMI-ban is tanítok.

2013-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen népi hegedű tanári diplomát szereztem.

 

 

Módosítás dátuma: 2016. február 21. vasárnap, 10:33